Unul dintre cei mai important nutrient este vitamina C sau acidul ascorbic cum i se mai spune. Vitamina C este implicata intr-o multitudine de procese ale organismului. Prin consumul alimentelor naturale poate fi asigurata cea mai mare cantitate de vitamina C. Alimentele trebuie sa fie in stare cruda, deoarece atunci cand le gatim ele isi pierd o cantitate semnificativa de vitamina C.
Vitamina C are aduce numeroase beneficii sanatatii si frumusetii. Este un antioxidant puternic cu un rol esential in buna functionare a sistemului imunitar si ajuta la metabolizarea glucozei, a acidului folic si faciliteaza absorbtia fierului la nivelul tubului digestiv. Vitamina C este si un bun remediu contra depresiei si imbatranirii premature, are efecte anticancerigene si previne aparitia bolilor cardiovasculare.
Iata o lista de alimente care contin cea mai mare cantitate de vitamina C :
- Catina – ocupa primul loc in topul alimentelor bogate in vitamica C. Catina a fost numita ginsengul romanesc. Este recomandata sa fie consumata in stare cruda, consumata cu miere.
- Coacazele – coacazele negre au si ele un continut foarte mare de vitamina C. Pe langa vitamina C mai contin si o cantitate mare de fier si potasiu. Coacazele sunt un aliat perfect al sanatatii.
- Macesele – Cu o cantitate mare de vitamina C sunt si macesele. Pot fi consumate sub forma de ceai si de preferat dimineata pe stomacul gol.
- Kiwi – fructul kiwi este un fruct bogat in vitamina C si poate fi consuamt in stare cruda. Mancand un singur kiwi pe zi, vei furniza aproximativ 125% din doza zilnica necesara de vitamina C.
- Broccoli – cu o concentratie foarte mare, egala cu cea a fructului de kiwi este broccoli. Broccoli este o leguma care paote fi consumata in stare cruda .
- Citricele – citricele, contin foarta multa vitamina C. Sunt bune in combaterea starilor de gripa si raceala si intaresc sistemul imunitar. Le poti consuma in stare cruda sau poti face sucuri delicioase.