Mai bine de jumatate din parizerul de pe piata contine piele de pazare,zgarciuri ,cartilagii ,emulsie de sorici si multi aditivi!
Știați că..
Pentru ca parizerul sa prinda gust se foloseste monoglutamatul de sodiu si este colorat cu extract de gandaci?
Campania Nationala de Informare si Educare”Hrana sanatoasa” trage un semnal de alarma in privinta consumului de produse alimentare bogate in zahar,sare ,grasimi si aditivi alimentari deoarece reprezinta un risc mare asupra sanatatii noastre.
Asociatia Pro Consumatori(APC) a facut un studiu cu 52 tipuri de parizer pentru ca sa atraga atentia consumatorilor in ceea ce priveste continutul acestor produse si ce efecte negative o au asupra sanatatii lor.
Sortimentele de parizer au fost analizate si astfel s-au indentificat 48 de aditivi alimentari si alte substante nocive sanatatii :nomoglutamat de sodiu,acid citric,citrat de sodiu,guma Tara,acid lactic,tartrati de sodiu,nitrid de sodiu,aroma de fum,arome , polifosfati de sodiu etc. plus E-uri .
Un conservant suspect este nitrit de sodiu ,acesta fiind folosit la 85% din produsele analizate .
In proportie de 73% au fost colorate cu carmin/E120/acidd carminic, un colorant rosu stralucitor obtinut dintr-o specie de insecta numita cosenila.
Pentru gust si aroma s-a folosit monoglutamat de sodium .
In produsele analizate in proportie de 50% s-a folosit si caragenan ,un produs care provoaca cancerul si principalul suspect in aparitia anumitor afectiuni medicale .
In proportie de 20% nu apare lista ingredientelor ,cantitatea de carne folosita pentru prepararea produsului.
Marci de parizer care contin aditivi alimentari:
1.DiaVist (parizer cu sunca, parizer cu pasare si porc,parizer cu carne de pui , parizer cu carne de curcan)intre 15-19 aditivi
2.Fox (parizer mini ) -13 aditivi
3.Reinert (feliat ) – 10 aditivi
4.Gustoso (parizer taranesc cu piept de pui ,Baroni(parizer cu ardei , cu carne de port ,parizer de pasare ),Pofta buna (cu carne de pasare) -9 aditivi
5.Auchan(parizer de pui),Carrefour (parizer de pasare ),Casa Gustului(parizer cu ardei,de porc) – 8 aditivi
6.Campofrio (parizer cu pasare ,Caroli(parizer cu pasare)-7 aditivi
7.Cris-Timp(miniparizer cu pui) ,Auchan (parizer cu carne de pui ) Apetit(parizer cu ardei,parizer taranesc cu piept de pui) Matache Macelaru(parizer cu vita) ,Facos (parizer cu porc)
In prezent parizerul comercializar in hipermarketuri nu mai are nimic din consistenta ,gustul,savoarea si elementele nutritive ale cestui tip de preparat ,asa cum era facut in urma cu ceva timp.Dintr-un preparat care se optinea din carne de vita de calitatea I , avand o structura fina , slanina de porc , piper si sare ,astazi intalnim sortimente fabricate din emulsie de sorici,piele de pasare,tendoane,cartolagii si multe chimicale din belsug.
Atunci cand alegeti un sortiment de parizer trebuie sa va uitati in mod special la cantitatea de carne din respectivul produs ,cantitatea de proteine ,grasimi/acizi grasi , continutul de sare si sa evitati acele sortimente care au aditivi alimentari cum ar fi caragenanul ,carminul , nitratul de sodiu si monoglutamatul de sodiu.
De evitat trebuie si parizerul care se obtine din carne separata mecanic deoarece aceasta carne reprezinta resturile ramase dupa indepartarea manuala a carnii de pe oase , repsectiv tesut muscular ,avand adaosuri de piele de pasare,zaharuri , colagen ,amidon si reuseste sa mascheze calitatea scazuta a produselor.Termenul de valabilitate trebuie verificat si conditiile de pastrare din spatiul de comercializare.
De evitat in alimentatia copiilor si a adultilor cu afectiuni cardiovasculare .
Ne poti gasi si aici ..