In primul trimestru de sarcina, la majoritatea femeilor insarcinate sunt intalnite greturile.De obicei greata apare cel mai adesea dimineata dar ea poate aparea si la pranz sau seara. Odata cu inceperea celui de al doilea trimestru de sarcina, greturile pot disparea. Unele femei insa manifesta aceste greturi pe toata perioada sarcinii.
Greturile, in majoritatea cazurilor incep sa-si faca prezenta in saptamana a 5-a de sarcina, senzatia urmand sa dispara in jurul saptamanii 12-14. Senzatia de greata poate fi foarte neplacuta si pe langa aceasta pot sa apara si alte simptome care insotesc starea de greata cum ar fi varsaturile, pierderea poftei de mancare sau depresie si anxietate.
Aceste greturi din timpul sarcinii pot avea un efect profund asupra calitatii vietii. Femeile insarcinate care se confrunta cu greata si varsaturi in sarcina pe o perioada mai indelungata sunt predispuse unui nivel mai ridicat de stres psihologic, care poate duce la depresie si anxietate.
Care sunt cauzele aparitiei greturilor in sarcina?
Greata are numeroase cauze. Greata este un simptom al sarcinii si nu o boala. Nici pana acum nu au fost elucidate cauzele acestui simptom de catre specialisti. Greata poate aparea de la numeroase cauze cum ar fi :
- fluctuatiile tensiunii arteriale, in special nivelul scazut al tensiunii arteriale
- nivelurile ridicate de hormoni, estrogen
- metabolismul modificat de carbohidrati
- multiple schimbari fizice si chimice prin care trece organismul femeii cu scopul de a se pregati si adapta unei sarcini
Mindfulness: Nasterea constienta – Antrenarea mintii, corpului si inimii inainte si dupa nastere
Din cauza efortului depus pentru a varsa, se pot tensiona muschii abdominali si pot provoca dureri localizate. Este bine de stiut ca aceasta actiune de a voma nu afecteaza copilul. Se spune ca in urma numeroaselor studii s-a descoperit ca varsaturile la inceputul sarcinii sunt asociate cu un risc redus de avort spontan.
Sursa foto. Pinterest